Příprava betonového základu samonosných posuvných bran

Datum:30.4.2015

Rozhodli jste se pro montáž samonosné posuvné brány svépomocí? Jako první krok vás čeká příprava betonového základu. Na ten pak budete montovat nosné kyvné vozíkyvodicí sloupek. Máme pro vás kompletní návod, jak připravit betonový základ pro samonosnou posuvnou bránu, aby se celý projekt povedl.

Příprava betonového základu pro samonosnou bránu krok po kroku

Betonový základ připravíte ve čtyřech krocích.

1. krok: Zjistěte správné rozměry betonového základu

Rozměry betonového základu se odvíjí od šířky průjezdu, do kterého samonosnou posuvnou bránu instalujete. Každá sada pro výrobu pojezdu posuvné nesené brány může mít jiný postup měření v závislosti na výrobci. Jako příklad si ukážeme stanovení rozměrů betonového základu pro nejprodávanější sady posuvných bran od výrobce CAIS, a to o velikosti průjezdu 4,5 až 13,5 m.

Pro náš příklad si zvolíme šířku průjezdu 4 m.

Jak správně určit rozměr betonového základu:

  1. Určete šířku průjezdu vaší brány, tedy rozměr mezi sloupky průjezdu (ve výkresu kóta "A"), 4000 mm.
  2. Pomocí tabulky zjistěte délku betonového základu (kóta "C"). Pro tento průjezd vychází 1740 mm.
  3. Pak zjistěte šířku a hloubku betonového základu. Pro brány s průjezdnou šířkou do 8 m je doporučená šířka základu 500 mm a hloubka 1000 mm. Pro brány s průjezdem nad 8 m pak 600 mm a 1200 mm.

Z technických listů tak snadno vyčtete všechny rozměry – délku, šířku i hloubku betonového základu.

2. krok – vykopejte stavební otvor

Když už znáte potřebné rozměry, můžete začít s výkopem. Nejdříve se ale nezapomeňte ujistit, že v místě výkopu nevedou žádné inženýrské sítě – ať už budete výkopové práce dělat ručně, nebo si vezmete na pomoc bagr.

Výkop pro základ samonosné posuvné brány

3. krok – elektrická připravenost

Po vykopání otvoru přichází na řadu rozvedení veškeré elektrické připravenosti pro automatizaci brány. Tento krok doporučujeme udělat i v případě, že teď chcete bránu ovládat jen ručně – je možné, že časem změníte názor a pořídíte si elektrický pohon pro posuvnou bránu. Přípravou kabelů si později ušetříte spoustu starostí.

Do pohonu je vždy potřeba přivést elektřinu. Přívod elektřiny doporučujeme jistit samostatným jističem 10A a proudovým chráničem.

Jako hlavní přívodní kabel použijte:

  • CYKY 3x1,5 – pokud bude elektrický pohon umístěný max. 20 m od hlavního přívodu.
  • CYKY 3x2,5 – pokud bude elektrický pohon umístěný od 20 m do 100 m od hlavního přívodu.

Pro připojení příslušenství pak můžete použít tyto kabely:

  • TCEPKPFLE 1x4x0,6 – kabel pro připojení příslušenství k pohonům (fotobuňky, klíčové spínače, maják, atd.) vhodný do venkovního prostředí.
  • SYKFY 3x2x0,5 – kabel pro připojení příslušenství k pohonům (fotobuňky, klíčové spínače, maják, atd.) určený jen do interiéru. Pro svou nízkou cenu je sice často používaný i venku, jeho životnost ale bývá výrazně kratší a v případě zkratu hrozí i poškození připojených zařízení.
  • COAX RG 58/U – koaxiální kabel pro připojení externí antény nebo antény integrované v majáku.

Všechny kabely doporučujeme umístit do chrániček. Kompletní schéma stavební a elektrické připravenosti pro automatizaci samonosné posuvné brány najdete v návodu ke konkrétnímu pohonu.

Než začnete betonovat, přichyťte chráničky s kabeláží na vhodné místo. Můžete je přivázat k roxoru nebo železné tyči a tu zapíchnout na spodek betonového základu cca 250 mm od kraje (tedy na prostředek) a 500 mm od hrany betonového základu (viz foto). Důležité je, aby chráničky vedly kolmo k zemi.

Příprava kabeláže pro pohon samonosné posuvné brány

4. krok – betonování otvoru

Tím máte vše připraveno a můžete se pustit do betonování. Doporučujeme zvolit betonovou směs s označením C16/20, někdy také B20. Beton si namíchejte sami, nebo ho přivezte už připravený z nejbližší betonárny.

Horní část betonového základu ohraničte bedněním z prken, abyste ho mohli co nejlépe zarovnat. Čím rovnější bude horní plocha, tím lépe se vám budou kotvit nosné vozíky posuvné brány, vodicí sloupekpodstavec pod pohon.

Betonování základu samonosné posuvné brány

Ještě s postupem trochu váháte? Natočili jsme ho pro vás na video, abyste přípravu betonového základu pro samonosnou bránu s přehledem zvládli.

Než se pustíte do montáže brány

Betonový základ nechte před montáží alespoň dva až tři týdny vyzrát. Na montáž nosných vozíků k betonovému základu pak použijte chemickou kotvu Fischer, závitové tyče M16 a ocelové samojistné matice M16. Na matice můžete po finálním utažení nasadit plastové krytky, ať je výsledek ještě estetičtější. A máte hotovo!

Vyzrálý betonový základ samonosné posuvné brány

Všechny potřeby pro montáž samonosné posuvné brány najdete u nás na e-shopu. A když si nebudete vědět rady s výběrem nebo samotnou montáží, stačí se nám ozvat. Rádi pomůžeme.


Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.