7 kroků k dokonalému zabezpečení domu proti zlodějům

Datum:16.2.2024

V roce 2022 policie řešila 4 273 případů vloupání a jen 23 % z nich dokázala objasnit. Chránit svůj domov je tak rozhodně na místě. Jak teda zabezpečit dům nebo byt proti zlodějům, abyste mohli opravdu v klidu spát? Máme pro vás sedm kroků s tipy na konkrétní řešení, která z vašeho domova udělají nedobytnou pevnost.

1. Posilte zabezpečení vchodových dveří

Ideální jsou bezpečnostní dveře s ocelovým skeletem, jisticími čepy, kvalitním kováním a dalšími prvky, které je udělají v podstatě nezdolatelné. Ne vždy ale můžeme nebo chceme pořizovat celé nové dveře.

Jejich bezpečnost násobně zlepšíte už použitím bezpečnostní vložky do zámku. Zámek tak nebude možné jednoduše odvrtat, otevřít planžetou nebo bumping metodou (úderovým klíčem). Pro dům pořiďte bezpečnostní vložku 4. třídy, pro byt bude stačit vložka 3. třídy.

Přečtěte si, jak vybrat správný rozměr cylindrické vložky, ať jdete na jistotu.

Možná ale chcete vaši bezpečnost posunout ještě o kus dál? Pak je pro vás skvělým řešením chytrý zámek Somfy Door Keeper. Díky němu budete okamžitě vědět, že dveře někdo otevřel – upozorní vás totiž mobilní aplikace. Skrze ni můžete i vzdáleně odemknout a zamknout a při příchodu domů vám k odemčení bude stačit kód nebo čip.

Chytrý zámek

Chytrý zámek je na údržbu nenáročný, jestli se ale rozhodnete pro ten klasický spolu s bezpečnostní vložkou, tady je 5 tipů, jak prodloužit životnost zámku.

Možnosti zabezpečení

2. Zabezpečte okna

Určitě vás napadly okenní mříže. Ty jsou rozhodně efektivní, ale ne zrovna estetické. Doma byste si připadali jako ve vězení. Lepším, ale o dost nákladnějším řešením jsou exteriérové rolety.

Venkovní rolety

Další možností jsou pak bezpečnostní fólie, které okna ochrání proti rozbití a otevření klikou. Nezabrání ale vypáčení oken. Proto je ideální kombinovat bezpečnostní fólie s přídavným zámkem, nebo rovnou bezpečnostní klikou se zámkem. Sáhněte po takovém, který má vyšší zádržnou sílu (5000 N). Pak ho neutrhne ani pořádně silný chlap. Jako přídavné zabezpečení plastových oken bude ideální.

Možnosti zabezpečení

  • exteriérové rolety
  • bezpečnostní fólie v kombinaci s přídavným zámkem, nebo bezpečnostní klikou se zámkem

3. Nezapomínejte na dveře na zahradu a balkon

Jak zabezpečit francouzská okna nebo balkonové dveře v nízkém patře? Úplně stejně jako okna klasická. Tedy kombinací bezpečnostní fólie, která zabrání rozbití, spolu s uzamykatelnou klikou, nebo samostatným přídavným zámkem. Takové zabezpečení udělá váš balkon a francouzská okna nezdolatelná.

Zamykatelná klika na okno

Možnosti zabezpečení

  • bezpečnostní fólie v kombinaci s přídavným zámkem, nebo bezpečnostní klikou se zámkem

4. Zabezpečte dům zvenčí

V ideálním případě by se zloději k domu neměli ani dostat. Nevzhledný ostnatý drát kolem domu asi nechcete, příjemnější možností jsou proto hřebeny na plot proti přelezení.

Pokud na brance nemáte dobrý zámek, doporučujeme kvalitní zámky nebo zámkové krabice LOCINOX, aby branku nebylo možné jen tak otevřít.

Zámková krabice LOCINOX

A když už se zloději k domu dostanou, znepříjemněte jim „práci“ svítidly na pohybová čidla, která se postarají o to, aby je při pokusu o vloupání zaplavilo světlo. Ideálně je umístěte nejen ke dveřím, ale i ke všem přízemním oknům. Šance, že budou odhalení, zloděje dost možná odradí.

Možnosti zabezpečení

5. Monitorujte dům kamerami

Ale zvolte takové, které opravdu k něčemu budou. Pokud se totiž o vloupání nedozvíte včas, nic moc nezmůžete. Zůstane vám jen vzpomínka v podobě nahrávky (pamatujete číslo 23 % objasněných případů za rok 2022?).

Co je teda lepším řešením? Mít kameru propojenou s vaším telefonem, abyste v případě detekce pohybu dostali upozornění a mohli zalarmovat policii. Somfy Indoor Camera můžete navíc propojit s osvětlením. Kamera ho tak při zachycení pohybu automaticky spustí a začne nahrávat. Jen si představte to překvapení, když zloděje uvnitř domu zalije světlo.

Chytré kamery

Alespoň jednu kameru mějte i venku, ať zloděje odradí a vy máte více času reagovat. Somfy Outdoor Camera používá pokročilou detekci pohybu, ihned vám pošle do telefonu upozornění a dění můžete v mobilní aplikaci sledovat. I tuto kameru můžete připojit k osvětlení, aby při detekci pohybu zloděje zalilo světlo.

Nezapomeňte na plot umístit cedule s upozorněním, že je váš dům monitorovaný kamerami. I to pomůže odradit.

Možnosti zabezpečení

  • exteriérová kamera, která vás upozorní na podezřelou aktivitu (např. Somfy Outdoor Camera)
  • interiérová kamera, která vás upozorní na vniknutí do domu (např. Somfy Indoor Camera)
  • cedule s varováním o monitorování domu kamerami

6. Pořiďte bezpečnostní systém

Jestli kamera zloděje neodradí, tak alarm s největší jistotou ano. Klasické domovní alarmy komunikují skrze GSM síť. O tom, že se doma něco děje, vám tak dají vědět zatelefonováním nebo SMS zprávou. K tomu je ale vždy potřeba zakoupit do alarmu SIM kartu a hlídat platnost předplacených telefonických služeb nebo platit měsíční tarif.

Chytré zabezpečovací systémy připojíte k wi-fi a ovládáte je skrze mobilní aplikaci. Bezpečnostní systém Somfy One má kromě čidla a sirény i zabudovanou kameru, a tak už ji nemusíte pořizovat zvlášť. Díky technologii IntelliTAG zachytí vniknutí dokonce ještě dříve, než k němu vůbec dojde.

Somfy One+

Možnosti zabezpečení

  • domovní alarm s technologií GSM – nutné dokoupit SIM kartu
  • chytré domovní alarmy – ovládáte skrze mobilní aplikaci

7. Nenechte nikoho zjistit, že nejste doma

Určitě víte, že váš odjezd na dovolenou nemáte rozhlašovat na sociálních sítích. Dejte si ale pozor taky na to, aby váš dům sám neprozradil, že jste pryč.

S tím vám pomůže funkce simulace přítomnosti v systému chytré domácnosti Somfy TaHoma. Sami si nastavíte, kdy se mají automaticky vytáhnout a zatáhnout rolety a rozsvítit a zhasnout světla. Nikdo tak nebude mít ani zrnko pochybností o tom, že jste opravdu doma.

Chytrá domácnost v telefonu

Chytré zabezpečovací systémy Somfy odradí zloděje a pomůžou vám ochránit rodinu a majetek. O tom, co se doma děje, máte vždy přehled v mobilní aplikaci a skrze ni můžete celé zabezpečení ovládat. Třeba z pláže na Sardinii. Podívejte se na všechny zabezpečovací chytré prvky Somfy.


Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.