5 tipů, jak prodloužit životnost zámku

Datum:17.1.2018

Klíče v zámku

Životnost zámku se přes zimu výrazně snižuje. Může za to především mráz, vlhkost, ale také nesprávná údržba. Promazávat nestačí.

Během náročného zimního období je potřeba ošetřovat mechanické části zámku. Shrnuli jsme pro vás nejdůležitějších 5 bodů, jak zámek udržovat a jak efektivně prodloužit jeho životnost:

  1. Kdo maže, ten jede
  2. Zámek je vcelku složité zařízení, složeno z malých částí. Tyto části se musí pravidelně promazávat, aby se nezadrhly. Používejte mazadla, která nepoškozují ochranou vrstvu kovu proti korozi. Správné mazadlo by mělo mít hlavici pro snadnou aplikaci a mechanický vstřikovač. Moderní bezúdržbové zámky nevyžadují tolik péče, protože jsou opatřeny samomaznými vložkami.

    NE! – Vyvarujte se kyselým a pryskyřičným tukům.

    TIP! – Mažte zámek alespoň 2krát za rok.


  3. Ten tam pasuje!
  4. Dlouhou životnost vašemu zámku zaručíte, když budete používat originální klíč.

    NE! – Vyhněte se levným kopiím klíčů. Levné varianty jsou dříve zohýbány a svou nesprávnou velikostí, byť jen o milimetry, dokáží uškodit.

    TIP! – Navštěvujte pouze certifikované zámečníky.


  5. Pořádně dotáhnout
  6. Zámek by ve dveřích neměl být na volno. Uvolněný zámek usnadňuje zlodějům cestu dovnitř a zkracuje čas potřebný k jeho otevření.

    NE! – Zámek se nesmí hýbat.

    TIP! – Dotáhněte šrouby kování a kliky.


  7. Kontrolujte, kontrolujte, kontrolujte
  8. Dveře se jejich používáním postupně deformují. Můžou se jen trochu zkřivit a ihned to na zamykání a odemykání poznáte. Jednou ročně kontrolujte, zda dveře sedí v pantech a západka zámku přesně pasuje do zárubně.

    TIP! – Kontrolujte dveře zejména po výrazných změnách počasí (jaro a podzim).


  9. Špatně se zamyká
  10. Pokud se vám špatně zamyká, chyba může být ve špatně usazeném zadlabacím zámku. Špatné usazení zámku může způsobit drhnutí cylindrické vložky.

    TIP! – Konzultujte nákup i instalaci s odborníkem.


  11. BONUS – Pravidelně vyměňujte
  12. Záleží na frekvenci používání zámku. Průměrná životnost zámku je přibližně 7 let. Výhoda výměny staršího zámku za nový spočívá i v tom, že modernější zámky obsahují více bezpečnostních funkcí. Zloději pak nemají šanci.

    NE! – Nevěřte starým zámkům. Zloději se učí rychle.

    TIP! – Doporučujeme zvolit minimálně 3. nebo 4. bezpečnostní třídu.


Jak na údržbu elektronických zámků

Moderní elektronické zámky se klíčem neotevírají. Pro ovládání se většinou používá kódová klávesnice, čtečky karet nebo třeba otisky prstů. Elektronické zámky jsou bezúdržbové. Pozor však na biometrické čtečky otisků prstů umístěné venku, ty nekvalitní přes zimní období nefungují dobře.


Co najdete v naší nabídce



Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.