Žárové zinkování oceli

Datum:19.11.2018

Historie žárového zinkování

Původ žárového zinkování oceli sahá až do roku 1741. Francouzský chemik Paul-Jacques Malouin objevil, že zinek může efektivně chránit ocel proti korozi. Tento objev ještě vylepšil Stanislas Sorel, který zavedl chlorid amonný jako tavidlo. Sorel pak v roce 1837 podal svou první patentovou přihlášku a jeho patent se využívá dodnes.


Jak probíhá příprava žárového zinkování oceli

  1. Očištění oceli - pokud je povrch oceli znečištěn (např. barvou nebo struskou po svařování), musí se tyto nečistoty odstranit. To se provádí mechanicky - tryskáním či broušením. Zamaštění povrchu se pak nejčastěji odstraňuje alkalickým nebo kyselým odmašťováním. Poté následuje oplach, který je možné v případě kyselého odmašťování vynechat.
  2. Moření - ocel se moří v 10 až 12% kyselině chlorovodíkové, nebo 20% kyselině sírové.
  3. Nanesení tavidla - před zahájením žárového zinkování se musí na ocel nejprve nanést tavidlo. To zabraňuje tvorbě oxidů a zároveň při ponoření do roztaveného zinku již vytvořené oxidy na povrchu oceli a zinku rozpouští. Tím se zaručuje přímý kontakt obou kovů.

Druhy žárového zinkování


A) Suché zinkování

Tavidlo se nanáší na ocel ve speciální vaně. Ta obsahuje vodný roztok chloridu zinečnatého a chloridu amonného. Před samotným žárovým zinkováním je třeba ocel usušit v sušicí peci. Na povrchu oceli je nyní vrstva tavidla, jejíž funkcí je zabraňovat tvorbě tvrdého zinku v zinkové tavenině a zbavuje zinkovou lázeň od nechtěných oxidů vzniklých v průběhu zinkování. Při vynořovaní oceli z lázně se musí dbát na její čistou hladinu, kterou zaručuje důsledná obsluha. Následuje chlazení oceli a její následná kontrola.


B) Mokré zinkování

Méně rozšířený způsob zinkování, ale stejně kvalitní. Při této variantě je tavidlo (chlorid amonný) přímo na hladině zinkové lázně. Vana s roztaveným zinkem je rozdělena do dvou částí. Jako první se ocel ihned po očištění vkládá do části s tavidlem. Poté je ocel přesunuta do druhé části zinkové lázně, kde je volná hladina. Nakonec probíhá chlazení a kontrola.


Výhody žárově zinkované oceli

  • Nízké vstupní náklady
  • Dlouhá životnost
  • Rovnoměrná a kvalitní ochrana po celém povrchu
  • Odolnost proti mechanickým vlivům
  • Možné svařování všemi běžnými způsoby
  • Stejná nebo větší tloušťka ochranného povrchu na výstupcích a ostrých hranách
  • Doba žárového zinkovaní oceli je kratší než jeden den

Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.