Jak na údržbu brány a garážových vrat – vše, co potřebujete vědět

Datum:5.10.2023

Jak se starat o bránu nebo garážová vrata, aby co nejdéle vydržela a nevolali jste každou chvíli servis? Není to nic těžkého, ale přecejen je potřeba myslet na pár věcí. Všechno jsme pro vás přehledně sepsali.

Čím kvalitnější komponenty, tím méně práce

Zásadní je u bran a vrat kvalitní pohon. Vsaďte proto na ověřené výrobce pohonů jako Somfy, Hormann nebo Nice a profi servis budete potřebovat jen opravdu výjimečně.

Někdy se stává, že naši zákazníci na pohon v dobrém úmyslu něco dají – něčím ho natřou, aby ho „ochránili”. Tato vrstva pak ale ztuhne, nalepí se na ni nečistoty a nadělá mnohem více škody než užitku. Držte se proto vždy pokynů výrobce a nedělejte nic navíc.

Nepromazávejte pohony bran a vrat

Údržba garážových vrat: pravidelně testujte, jestli správně šlapou

Vrata mají o něco složitější systém a když nejdou hladce otevřít a zavřít, odnese to pohon garážových vrat. Nejčastěji mají problém sekční vrata, a to se slabými pružinami. Po čase se opotřebují, zeslábnou a váhu vrat neudrží. Garážová vrata pak trpí poruchami.

Jednou za čas proto otestujte, jestli pružiny a celý systém správně funguje. Jak na to? Otevřete vrata do půlky, odaretujte pohon a sledujte, jestli vrata zůstanou na stejném místě. Sjela o kus dolů? Pak je něco špatně a potřebují servis. Raději to neodkládejte, nebo budete muset investovat i do opravy pohonu.

Servis pružin garážových vrat

Vrata včetně kolejnic a těsnění taky jednou za 3–6 měsíců očistěte, aby se kvůli usazeným nečistotám nezasekávala. Kolejnice a těsnění suchým hadrem, povrch vrat vodou a pouze obyčejným saponátem. Jakákoliv rozpouštědla, líh nebo abrazivní prostředky by vrata mohla snadno poškodit.

Údržba vjezdové brány: v první řadě čistěte okolí

Prostor, ve kterém se brána pohybuje, musí být vždy čistý. Na podzim proto pravidelně odhrnujte listí, v zimě zase sníh. A to nejen kolem vjezdu, ale i v celém prostoru, kam brána dosáhne při otevírání.

Listí, bláto a sníh vyčistěte vždy i z kolejnice. V zimě se může stát, že v ní zamrzne led, a to je pro chod brány problém. Jestli se vám nepodaří led rozmrazit svépomocí, bude potřeba zavolat servis, který kolejnici důkladně vyčistí. Jinak se brána bude zasekávat a může se i poškodit.

Úklid sněhu u vjezdové brány

Jak často a čím bránu a garážová vrata mazat?

Pozor, nikdy u brány ani vrat nepromazávejte kolejnice. Je to zbytečné a jen by se na nich držely nečistoty.

U vrat namažte vždy osičky koleček, pružiny, panty a ložiska garážových vrat (pokud nejsou plastová). U křídlové a skládací brány promazávejte panty a ozubený mechanismus, u posuvné brány pouze vodicí rolku.

Promazávání pružin garážových vrat

A jak a čím vrata a bránu mazat? Stačí dvakrát do roka nanést na zmíněné části trochu oleje (třeba motorového) nebo vazelíny. Vždy si ale pozorně přečtěte návod na údržbu od daného výrobce. Každá vrata nebo brána můžou potřebovat něco trochu jiného.

Už jste si všimli, že posuvné brány jsou na údržbu nejjednodušší? Teď už dokonce sami zvládnete i montáž. Výrobce CAIS totiž nedávno představil kompletní sady pro výrobu posuvné brány včetně konstrukce. Stačí vzít sadu nářadí, všechno smontovat a bránu máte hotovou.

Dálkový ovladač střežte jako oko v hlavě

Kupovat nový ovladač je nepříjemná starost, které se dá snadno vyhnout. Stačí o ten původní trochu pečovat. Tady je několik našich tipů:

  • Dejte si dobrý pozor, aby vám nespadl do sněhu nebo vody.
  • Ovladač nedávejte na svazek klíčů, kde se snadno poškodí.
  • Někteří dodavatelé nabízí obaly na ovladače nebo držáky na stínítko do auta, tak toho využijte.
Kryty na dálkové ovladače

Stavbu brány nebo vrat teprve plánujete? Na e-shopu pro vás máme širokou nabídku kvalitních komponentů pro brány a garážová vrata. Kdykoliv vám taky rádi poradíme.


Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.