Údržba nerezového zábradlí

Datum:22.6.2017

Detail nerezového zábradlí

Nerezová ocel je slitinou několika kovů, kde důležitou roli hrají chrom, nikl a molybden. Na povrchu nerezové oceli je tzv. pasivní vrstva, která brání oxidaci a udržuje povrch výrobku, či budovy, stále stejný i po desítky let. Když externí podmínky naruší tuto pasivní vrstvu, může i nerezová ocel podlehnout korozi. Příčinou může být nesprávná montáž, výběr jakosti, ale i nekvalitní péče.


Jak ochránit nerezovou ocel


Před kterými nepříznivými vlivy chránit nerezovou ocel:


  • Ovzduší s vysokou hladinou průmyslových exhalací, škodliviny z výfukových plynů, ocelový, cementový či vápenný prach, posypová sůl a vodu s vyšším obsahem chloridu sodného.
  • Styk s předměty podléhajícími korozi – povrch nerezového výrobku nesmí přijít na delší dobu do styku s předměty podléhajícími korozi, tyto předměty by mohly zkorodovat a zanechat na nerezu těžko odstranitelné skvrny nebo způsobit trvalé poškození.
  • Také dlouhodobé usazování nečistot na povrchu – částečky prachu mohou obsahovat částice kovu nebo rzi, které se uvolnily z jiných materiálů a oxidují.

Správná montáž

Při zpracování nerezové oceli dbáme na zajištění ochrany nerezové oceli před prachem z broušení, při svařování a při jiných pracích. Jistotou je také důkladné vyčištění a konzervování po montáži.


Údržba


  • První čištění – po montáži provedeme první čištění pomocí čistícího spreje určeného na nerezovou ocel.
  • Další čištění – údržba nerezového zábradlí je velice jednoduchá – postačí, když ho umyjete čistou vodou, případně vyčistíte horkou párou. Nepoužívejte jakékoliv chemické přísady. Povrchy z nerezové oceli čistíme pravidelně. V prostředí s méně náročnými podmínkami čistíme nerezovou ocel každých 6 – 12 měsíců, v prostředí s více náročnými podmínkami každých 3 – 6 měsíců.

Co dělat při porušení pasivní vrstvy

Po svařování a výskytu koroze z výše uvedených příčin je nejvhodnějším a nejúčinnějším způsobem ve většině případů chemické čištění, případně moření s následnou pasivací.

Jaký je správný pracovní postup při moření?

  1. Odmaštění povrchu a odstranění mechanických nečistot.
  2. Aplikace mořicího prostředku.
  3. Působení mořicího prostředku.
  4. Oplach vodou, případně důkladné mechanické očištění hadrem nebo kartáčem pod vodou.
Pasivace povrchu

Řízený vznik pasivační vrstvy dosáhneme pomocí pasivačního prostředku, např. pasty. Tyto přípravky nejsou určeny pouze k pasivaci, ale též k odstranění drobných nečistot zůstávajících po moření, jež se uvolnily ze spár a štěrbin mezi přerušovanými sváry a k čistění povrchů od náletové koroze.


Používané třídy nerezové oceli


  • AISI 304 (A2) – Ušlechtilé nerezové oceli pro vnitřní i venkovní použití, nehodí se pro agresivní prostředí s obsahem Cl (chlor), S (síra) a NaCl (chlorid sodný). To jsou zejména bazény, wellness provozy, přímořské oblasti, silnice s hustým provozem a průmyslové oblasti, posypová sůl.
  • AISI 316 (A4) – Do výše zmíněných nepříznivých oblastí doporučujeme použít nerezovou ocel jakosti AISI 316, která je vůči nim odolná.

Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.