Porovnání pohonů na posuvnou bránu pro rodinné domy

Datum:14.5.2020

Chystáte se automatizovat posuvnou bránu u vašeho domu a je pro vás těžké vyznat se v nabídce pohonů posuvných bran na trhu? Rozhodli jsme se, že vám s tímto problémem pomůžeme.

Protože nejsme pouze internetový obchod, ale také montážní firma, která denně pohony montuje a servisuje našim zákazníkům, rozhodli jsme se, že srovnáme pohony posuvných bran z naší nabídky, které jsou určeny pro privátní posuvné brány. Ke každému typu pohonu jsme pak napsali stručné výhody a nevýhody, které jsme spolu s naším technikem u daného zařízení vyhodnotili. Na konci článku jsme připravili tabulku pro porovnání zásadních vlastností a nastavitelných funkcí.

Při výběru pohonu pro posuvnou bránu je třeba zvážit řadu faktorů – od hmotnosti a šířky brány, přes frekvenci používání, různé funkce a nastavitelnosti, až po kompatibilitu s dalšími systémy. V tomto článku porovnáme pět různých modelů pohonů pro posuvné brány od různých výrobců. Vždy doporučujeme vybrat o něco silnější pohon než je hmotnost vaší brány. Tím se zajistí, že pohon bude schopen spolehlivě fungovat i v případě nepředvídaných situací, jako jsou například silný vítr nebo mechanické opotřebení.

Všechny pohony v naší nabídce jsou při správné montáži spolehlivé, mají dlouhou životnost a nízké procento reklamovanosti.


Privátní pohony od výrobce Nice

Nice je italská společnost specializující se na automatizaci domů a průmyslu. Jejich produkty zahrnují automatizaci pro brány, garáže, rolety, závory a osvětlení. Jsou známí svou inovací, kvalitou a estetickým designem.


Nice Road

Tento typ pohonu má sice jen základní funkce jako je automatické zavírání, detekce překážek, částečné otevření a plynulý dojezd jde pouze vypnout a zapnout, ovšem nastavení pohonu je velmi jednoduché a může pro vás být vhodný, pokud hledáte levnější řešení.

Dostupná je pouze jedna varianta pohonu, a to s označením 400, tedy vhodná pro brány s hmotností do 400 kg. Tato hmotnost je ovšem hraniční a za ideálních podmínek. My pro dlouhou životnost doporučujeme tento pohon použít pro brány do hmotnosti 200 kg.

Pohon Nice Road 400

Výhody

  • Cena
  • Jednoduché nastavení

Nevýhody

  • Málo nastavitelných funkcí
  • Základní sada neobsahuje fotobuňky a maják

Nice Robus

Velmi oblíbený pohon, a to především díky množství programovatelných funkcí. V klidovém režimu pohon vypne napájení příslušenství a tím šetří spotřebu elektrické energie. Řídicí jednotka má sběrnici BlueBUS, na kterou lze zapojit mnoho příslušenství do série, a to pomocí pouze dvou vodičů, čímž snižuje náročnost na kabeláž při instalaci. Pohon lze napojit na speciální přistroj pro montážníky, na kterém lze pohon nastavit opravdu rychle na přesné hodnoty. Přijímač OXIBD v základní sadě je obousměrný, to znamená, že společně s obousměrným dálkovým ovladačem můžete na ovladači zjistit stav otevření brány. Maják v základní sadě má v sobě integrovanou anténu, díky které má dálkové ovládání opravdu velký dosah. Oproti modelu Road je Robus sice o něco dražší, ale za peníze navíc dostanete opravdu hodně "muziky". Tento pohon je určitě jedním z našich favoritů.

Základní varianta pohonu je s označením 400, tedy vhodná pro brány s hmotností do 400 kg. Tato hmotnost je ovšem hraniční a za ideálních podmínek. My pro dlouhou životnost doporučujeme tento pohon použít pro brány do hmotnosti 200 kg. Pro stejnou hmotnost můžete zvolit i velmi rychlý pohon s označením 500 HS. Pro těžší brány do hmotnosti 400 kg pak doporučujeme variantu s označením 600. Existuje i varianta 1000, ovšem ta už se hodí spíše na průmyslové brány.

Pohon Nice Robus 600

Výhody

  • Hodně nastavitelných funkcí
  • Verze 500 HS na rychlé otevírání brány
  • Verze 600 na těžší brány
  • Sběrnice BlueBUS
  • Obousměrný přijímač
  • Možnost napojení na WiFi modul IT4WIFI
  • Fotobuňky a maják v základní sadě
  • Dobrý poměr cena/výkon

Nevýhody

  • Více funkcí znamená více nastavování

Privátní pohony od výrobce CAME

CAME je další italský výrobce, který je na trhu již od roku 1972. Zaměřují se na komplexní systémy automatizace pro obytné a průmyslové prostředí, včetně parkovacích systémů, závor a zabezpečovacích systémů. Kladou důraz na inovace, bezpečnost a spolehlivost.


CAME BX

Model oblíbený pro svou cenu a ověřenou spolehlivost. Mnohdy se setkáváme se zákazníky, kteří po 15 a více letech pohon mění a chtějí opět tento model, protože s pohonem CAME BX byli maximálně spokojeni. Jedná se o pohon pro posuvné brány, u kterého převládá motto "v jednoduchosti je krása". Veškeré nastavení jednotlivých funkcí pohonu je velmi intuitivní, zvládne to bez problému každý. K pohonu doporučujeme zakoupit anténu, kvalita signálu bez antény byla při testování nedostatečná. Bohužel zatím na našem trhu není externí zařízení od tohoto výrobce, které by umožňovalo ovládání přes chytrý telefon a aplikaci. Pohon má elektromotor na 230 V, díky čemuž není vhodný pro intenzivní provoz, což by u rodinného domu neměl být žádný problém. Pokud tedy hledáte spolehlivý pohon posuvné brány pro privátní použití, bude CAME BX vaše volba.

Tento typ pohonu je nabízen ve dvou variantách. Verzi 704 doporučujeme pro brány do hmotnosti 200 Kg a verzi 708 do hmotnosti 600 kg. Tyto pohony nahrazují dřívější pohony BX-74 (ještě dříve BX-A) a BX-78 (ještě dříve BX-B) a lze je usadit na stejné místo bez větších úprav.

Pohon CAME BX

Výhody

  • Cena
  • Jednoduché nastavení
  • Základní sada obsahuje fotobuňky
  • Verze 708 pro těžší brány

Nevýhody

  • Málo nastavitelných funkcí
  • Základní sada neobsahuje maják
  • Elektromotor na 230 V – není vhodný pro intenzivní provoz

Privátní pohony od výrobce Hörmann

Hörmann je německý výrobce a jedna z předních evropských společností specializujících se na výrobu dveří, bran a pohonů. Jejich produkty jsou známé pro jejich kvalitu, trvanlivost a bezpečnost. Jejich sortiment zahrnuje řešení pro rodinné domy, průmyslové objekty i komerční budovy.


Hörmann LineMatic

Spolehlivý pohon od německého výrobce s pětiletou zárukou a velkým množstvím funkcí. Nastavení pohonu je složitější než u ostatních výrobců, proto doporučujeme nechat montáž a nastavení spíše na odborné firmě. Integrovaný přijímač v řídicí jednotce je obousměrný, to znamená, že společně s obousměrným dálkovým ovladačem můžete na ovladači zjistit stav otevření brány. Pro zabezpečení provozu doporučujeme k základní sadě dokoupit i zvýhodněnou sadu majáku a fotobuněk. Tento pohon je příkladem německé preciznosti, tomu odpovídá i kvalita zpracování a moznosti nastavení, proto je tento pohon další z našich favoritů.

Již základní varianta pohonu bez dalšího označení je vhodná pro brány až do 250 kg. Pro brány do 400 kg pak doporučujeme variantu s označením P.

Pohon Hörmann LineaMatic

Výhody

  • Záruka 5 let
  • Hodně nastavitelných funkcí
  • Obousměrný přijímač
  • Už základní verze je silnější než základní verze Nice a CAME
  • Verze P na ještě těžší brány
  • Sběrnice pro fotobuňky

Nevýhody

  • Více funkcí znamená více nastavování
  • Základní sada neobsahuje fotobuňky a maják

Privátní pohony od výrobce Somfy

Somfy je francouzská společnost, která působí ve více než 60 zemích po celém světě. Jejich hlavním produktem jsou řešení pro automatizaci a motorizaci oken a dveří. Somfy také nabízí rozsáhlé řešení pro chytré domácnosti, včetně zabezpečení, osvětlení a systémů pro vytápění a chlazení.


Somfy Elixo

Hlavní výhodou tohoto pohonu je možnost napojení na řídicí jednotky chytré domácnosti Somfy, tedy TaHoma a dříve Conexoon. Pro toto propojení je řídicí jednotka vybavena obousměrným přijímačem s protokolem io-homecontrol. Pohon je tedy možné ovládat scénáři chytré domácnosti a tím provoz plně automatizovat. Doporučujeme základní sadu doplnit i o maják, zvláště při plné automatizaci. Rozsah nastavitelných funkcí je podobný jako u pohonů Nice Robus nebo Hörmann LineaMatic, nastavení je však snazší než u LineaMaticu. Výrobce poskytuje prodlouženou záruku 3 roky. Díky síle pohonu a možností napojení na chytrou domácnost Somfy je tento pohon také naším favoritem.

Dnes je dostupná již jen jedna varianta s označením 500 3S io. Jedná se o silný pohon, který doporučujeme pro brány do hmotnosti až 400 kg.

Pohon Somfy Elixo 500 3S io

Výhody

  • Záruka 3 roky
  • Hodně nastavitelných funkcí
  • Dostatečně silný i na těžší brány
  • Základní sada obsahuje fotobuňky
  • Obousměrný přijímač
  • Možnost napojení na jednotku chytré domácnosti TaHoma

Nevýhody

  • Více funkcí znamená více nastavování
  • Základní sada neobsahuje maják
  • Vyšší cena

Tabulka porovnání zásadních vlastností a nastavitelných funkcí


Logo Nice
Logo Nice
Logo CAME
Logo Hörmann
Logo Somfy
Road
Robus
BX
LineaMatic
Elixo
400
400/500 HS/600
704/708
 /P
500 3S io
Dop. váha brány max. (kg)
200
200/200/400
200/600
250/400
400
Dop. šířka průjezdu max. (m)
6
6/4/6
6
6/8
8
Napájení elektromotoru
24 V DC
24 V DC
230 V AC
24 V DC
24 V DC
Automatické zavírání
Detekce překážek
Úsporný režim
×
Předblikání
×
Částečné otevření
Vstup pro záložní baterii
×
Výstup pro elektrický zámek
×
×
O
Režim Master/Slave
×
O
×
×
Nastavitelná síla
×
Nastavitelná rychlost
×
Programovatelný výstup
×
×
O
Signalizace poruch
Plynulý dojezd
LCD displej
×
×
Nice
Nice
CAME
Hörmann
Somfy
Road
Robus
BX
Linea-
Elixo
 
 
 
Matic
 
400
400
704
 
500
 
 
 
 
3S io
 
500 HS
708
P
 
 
600
 
 
 
Dop. váha brány max. (kg)
200
200
200
250
400
 
200
600
400
 
 
400
 
 
 
Dop. šířka průjezdu max. (m)
6
6
6
6
8
 
4
 
8
 
 
6
 
 
 
Napájení elektromotoru
24 V
24 V
230 V
24 V
24 V
Automatické zavírání
Detekce překážek
Úsporný režim
×
Předblikání
×
Částečné otevření
Vstup pro záložní baterii
×
Výstup pro elektrický zámek
×
×
O
Režim Master/Slave
×
O
×
×
Nastavitelná síla
×
Nastavitelná rychlost
×
Programovatelný výstup
×
×
O
Signalizace poruch
Plynulý dojezd
LCD displej
×
×


Certifikát APEK
Naše prodejny
  • Prodejna a výdejní místo eshopu
    Závodu míru 306/184
    360 17 Karlovy Vary - Stará Role
    Po - Pá | 8:00 - 16:00

    IČ: 03522865
    DIČ: CZ03522865
KovoPolotovary.cz na Firmy.cz
  • Showroom stínicí techniky
    Moskevská 40
    360 01 Karlovy Vary
    Po - Pá | 8:00 - 12:00 / 12:30 - 16:00
© 2019 - 2024 KovoPolotovary.cz - všechna práva vyhrazena
;

Pomozte nám zlepšovat web - nastavení cookies

Pro co nejlepší zážitek z nakupování potřebujeme Váš souhlas se zpracováním cookies, tedy malých souborů, které se dočasně ukládají ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory umožňují funkční vyhledávání, uložení produktů v košíku, pamatují si Vaše přihlášení a pomáhají nám přiblížit Vaše zájmy, abychom Vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.